Freni Kekhasharú Tavaria
|
|
Data da última actualização
»Last update
:
11/01/2012 |
Dados pessoais (Personal data)
Nome completo
Full name |
Freni Kekhasharú Tavaria |
Nome em citações bibliográficas
Quoting name |
Tavaria, Freni |
Categoria profissional
Position |
Professor Auxiliar |
Domínio científico de actuação
Scientific domain |
Ciências Agrárias-Biotecnologia Agrária e Alimentar. Ciências Médicas-Biotecnologia Médica.
|
Endereço profissional
Professional address |
Universidade Católica Portuguesa Escola Superior de Biotecnologia (Porto) Rua Dr. António Bernardino de Almeida 4200-072 Porto Portugal Telefone: (+351)225580000 Correio electrónico: ftavaria@porto.ucp.pt |
Sexo
Gender |
Feminino»Female |
Graus Académicos
(Academic Degrees)
1999 |
Licenciatura Licentiate degree |
Biologia
(1 anos » years)
.
N/D,
Portugal.
|
1999 |
Licenciatura Licentiate degree |
Biotecnologia
(1 anos » years)
.
N/D,
Portugal.
|
1999 |
Mestrado Master degree |
Nutr. Vegetal, Fert. dos Solos e Fertilização
(1 anos » years)
.
UCP,
Portugal.
|
1999 |
Mestrado Master degree |
Nutr. Vegetal, Fert. dos Solos e Fertilização
(1 anos » years)
.
UCP,
Portugal.
|
1999 |
Doutoramento Phd |
Biotecnologia
(1 anos » years)
.
UCP,
Portugal.
|
Vínculos profissionais
(Professional Positions)
Universidade Católica Portuguesa |
Nov/2009-Actual |
Professor Auxiliar |
Produção científica, técnica e artística/cultural
(Scientific, technical and artistical/cultural
production)
Artigos em revistas com arbitragem científica Papers in periodics with scientific refereeing |
1. |
Fernandes, J. C; Tavaria, Freni; Soares, J. C; Ramos, O. S; Pintado, M. M; Malcata, F. X. 2010. "In vitro screening for anti-microbial activity of chitosans and chitooligosaccharides - aiming at potential use in functional
textiles", Journal of Microbiology and Biotechnology 20, 1: 311 - 318.
|
|
|
|
2. |
Reis, P. M; Tavaria, Freni; Malcata, F. X. 2010. "Alternative cheesemaking methods with raw ewe's milk - microbiological, chemical, textural and sensory characteristics", The Australian Journal of Dairy Technology 65, 1: 23 - 30. |
|
|
|
3. |
Fernandes, J. C; Tavaria, Freni; Soares, J. C; Ramos, O. S; Monteiro, M. J; Pintado, M. M; Malcata, F. X. 2008. "Antimicrobial effects of chitosan and chitooligosaccharides, upon Staphylococcus aureus and escherichia coli in food model
systems", Food Microbiology 25, 1: 922 - 928.
|
|
|
|
4. |
Regado, M.; Cristóvão, B.; Tavaria, Freni; Ferreira, J. P; Moutinho, C.; Balcão, V.; Malcata, F. X. 2007. "Changes in the pool of free fatty acids in ovine, bovine and caprine milk fats, effected by viable cells and cell-free extracts
of Lactococcus lactis and Debaryomyces vanrijae", Food Chemistry 103, 1: 1112 - 1118.
|
|
|
|
5. |
Tavaria, Freni; Reis, P. M; Malcata, F. X. 2006. "Effect of dairy farm and milk refrigeration on microbiological and microstructural characteristics of matured Serra da Estrela
cheese", International Dairy Journal 16, 1: 895 - 902.
|
|
|
|
6. |
Tavaria, Freni; Tavares, T. G; Silva Ferreira, A. C; Malcata, F. X. 2006. "Contribution of coagulant and native microflora to the volatile free fatty acid profile of an artisanal cheese", International Dairy Journal 16, 1: 886 - 894.
|
|
|
|
7. |
Tavaria, Freni; Silva Ferreira, A. C; Malcata, F. X. 2004. "Volatile free fatty acids as ripening indicators for consumption of Serra da Estrela cheese", Journal of Dairy Science 87, 1: 4064 - 4072. |
|
|
|
8. |
Tavaria, Freni; Malcata, F. X. 2003. "Enzymatic activities of non-starter lactic acid bacteria isolated from a traditional Portuguese cheese", Enzyme and Microbial technology 33, 1: 236 - 243. |
|
|
|
9. |
Tavaria, Freni; Franco, I.; Carballo, F. J; Malcata, F. X. 2003. "Amino acid and soluble nitrogen evolution throughout ripening of Serra da Estrela cheese", International Dairy Journal vol. 13, pp. 537-545 13, 1: 537 - 545.
|
|
|
|
10. |
Tavaria, Freni; Dahl, S.; Carballo, F. J; Malcata, F. X. 2002. "Amino acid catabolism and generation of volatiles by lactic acid bacteria", Journal of Dairy Science 85, 1: 2462 - 2470. |
|
|
|
11. |
Tavaria, Freni; Sousa, M. J; Malcata, F. X. 2001. "Storage and lyophilization effects of extracts of Cynara cardunculus on the degradation of ovine and caprine caseins", Food Chemistry 72, 1: 79 - 88. |
|
|
|
12. |
Tavaria, Freni; Malcata, F. X. 2000. "On the microbiology of Serra da Estrela cheese in consecutive years and in several geographical regions", Food Microbiology 17, 1: 293 - 304. |
|
|
|
13. |
Dahl, S.; Tavaria, Freni; Malcata, F. X. 2000. "Relationships between flavour and microbiological profiles in Serra da Estrela cheese throughout ripening", International Dairy Journal vol. 10, pp. 255-262. 10, 1: 255 - 262. |
|
|
|
14. |
Tavaria, Freni; Malcata, F. X. 1998. "Microbiological characterization of Serra da Estrela cheese throughout the AOP region", Journal of Food Protection 61, 1: 601 - 607. |
|
|
|
15. |
Tavaria, Freni; Sousa, M. J; Domingos, A.; Malcata, F. X; Brodelius, P.; Clemente, A.; Pais, M. S. 1997. "Degradation of caseins from milk of different species by extracts of Centaurea calcitrapa", Journal of Agricultural and Food Chemistry 45, 1: 3760 - 3765. |
|
|
|
Trabalhos completos/resumidos em eventos com arbitragem científica Papers in conference proceedings with scientific refereeing |
1. |
Soares, J. C; Marques, M. R; Tavaria, Freni; Malcata, F. X; Pintado, M. M. 2009. "Characterization of Staphylococcus strains collected throughout the production chain of a Ewe’s milk cheese dairy plant ", Trabalho apresentado em 14th European Congress on Biotechnology, In European Federation of Biotecnology, Barcelona. |
|
|
|
2. |
Spindola, H.; Tavaria, Freni; Fernandes, J. C; Sousa, V.; Pintado, M. M; Malcata, F. X; Carvalho, J. E. 2009. "Anti-inflammatory effect of chitosan oligomers", Trabalho apresentado em 14th European Congress on Biotechnology, In European Federation of Biotecnology, Barcelona. |
|
|
|
3. |
Tavaria, Freni; Jorge, M. P; Marchetti, G. M; Souza, V. H. S; Ruiz, A. L. T. G; Malcata, F. X; Pintado, M. M; Carvalho, J. E. 2009. "Biological activities of chitin, chitosan and respective oligomers ", Trabalho apresentado em 14th European Congress on Biotechnology, In European Federation of Biotecnology, Barcelona. |
|
|
|
4. |
Tavaria, Freni; Reis, I.; Paulo, M.; Pintado, M. M; Malcata, F. X. 2007. "Effect of chitosan on skin-borne microorganisms", Trabalho apresentado em EUCHIS 07, In European Chitin Society, Antalya. |
|
|
|
5. |
Tavaria, Freni; Sousa, M. J; Malcata, F. X. 1997. "Effect of storage and lyophilization on ovine and caprine casein degradation by extracts of Cynara cardunculus (L.)", Trabalho apresentado em 3º encontro de quimica de alimentos, In 3º encontro de quimica de alimentos, Faro. |
|
|
|
Artigos em revistas sem arbitragem científica Papers in periodics without scientific refereeing |
1. |
Tavaria, Freni; Sousa, M. J; Malcata, F. X. 1997. "Effect of storage and lyophilization on ovine and caprine casein degradation by extracts of Cynara cardunculus (L.)", Actas do 3º encontro de Química de Alimentos, alimentação mediterrânica, 1: 346 - 348. |
|
|
|
2. |
Tavaria, Freni; Malcata, F. X. 1996. "Queijo Serra da Estrela: Avaliação microbiológica ao longo da região demarcada", Terra Fértil - Revista da comissão de estudantes da Escola Superior Agrária de Viseu 2, 1: 21 - 24. |
|
|
|
Apresentação oral de trabalho Oral work presentation |
1. |
Tavaria, Freni; Soares, J. C; Oliveira, V.; Silva, R.; Morgado, J.; Malcata, F. X; Pintado, M. M. Application of chitosan in the textile industry to control microbial growth,EUCHIS 09,2009 (Comunicação). |
2. |
Tavaria, Freni; Jorge, M. P; Marchetti, G. M; Souza, V. H. S; Ruiz, A. L. T. G; Malcata, F. X; Pintado, M. M; Carvalho, J. E. Wound healing, anti-ulcerogenic, anti-inflammatory and anti-proliferative properties of chitosan,14th European Congress on Biotechnology,2009 (Poster). |
3. |
Tavaria, Freni; Costa, E.; Gens, E.; Pintado, M. M; Malcata, F. X. Biological properties of chitosan,InternationalFunctional Foods Conference (EULAFF/CYTED),Porto,2008 (Comunicação). |
4. |
Tavaria, Freni; Costa, E.; Gens, E.; Pintado, M. M; Malcata, F. X. The influence of some abiotic factors on the antimicrobial potential of chitosan,Biospain 08,2008 (Comunicação). |
5. |
Tavaria, Freni; Sousa, M. J; Malcata, F. X. Effect of storage and lyophilization on ovine and caprine casein degradation by extracts of Cynara cardunculus (L.),3º encontro de quimica de alimentos,Faro,1997 (Poster). |
Dados Complementares (Additional data)
Participação editorial em revistas Magazine editorial participation |
1. |
Tavaria, Freni. Journal of Dairy Science, Função ou tipo de participação: Conselho redactorial. |
2. |
Tavaria, Freni. International Dairy Science, Função ou tipo de participação: Conselho redactorial. |
Indicadores de produção
(Production indicators)
Produção científica
Scientific production |
Produção técnica
Technical production |
Produção científica Scientific production |
22 |
Artigos científicos em revistas Papers in periodics |
17 |
Com arbitragem científica With scientific refereeing |
15 |
Sem arbitragem científica Without scientific refereeing |
2 |
Trabalhos em eventos Papers in conference proceedings |
5 |
Com arbitragem científica With scientific refereeing |
5 |
Produção técnica Technical production |
5 |
Outros tipos de produção técnica Other technical production |
5 |
Visualizações do curriculum [
80
]
|
Página gerada pelo sistema Currículum DeGóis promovido pela FCT e GPEARI do MCTES e pelo Gávea/DSI/UM
em
24-01-2012
às
20:27:29
|
Plataforma de Curricula DeGóis: http://curriculum.degois.pt |
|