Ana Cristina Mendes Ferreira da Vinha
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Data da última atualização
»Last update
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14/05/2015 |
Dados pessoais (Personal data)
Nome completo
Full name |
Ana Cristina Mendes Ferreira da Vinha |
Nome em citações bibliográficas
Quoting name |
Vinha, A.F. |
Categoria profissional
Position |
Professor Auxiliar |
Domínio científico de atuação
Scientific domain |
Ciências Agrárias-Biotecnologia Agrária e Alimentar. Ciências Médicas-Ciências da Saúde. Ciências Exactas-Química. Engenharia e Tecnologia-Biotecnologia Ambiental. Ciências Naturais-Ciências Biológicas. Ciências Médicas-Biotecnologia Médica.
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Endereço profissional
Professional address |
Universidade Fernando Pessoa Faculdade de Ciências da Saúde Rua Carlos da Maia, 296 4200-150 Porto Portugal Telefone: (+351)22507463Extensão: 3081 Fax: (+351)22507463 Correio electrónico: acvinha@ufp.edu.pt Homepage: www.ufp.pt |
Sexo
Gender |
Feminino»Female |
Graus Académicos
(Academic Degrees)
2005-2010 |
Doutoramento Phd |
Biologia Funcional e Ciências da Saúde/ Departamentos Biologia e Química
(4 anos » years)
.
Universitad de Vigo,
Espanha. Instituição portuguesa que atribuiu reconhecimento/equivalência/registo » Portuguese Instituition providing acknowledgement/equivalence/registry
: Universidade do Porto. Com o tipo » With the type:
Equivalência » Equivalence.
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2005-2007 |
Mestrado Master degree |
Química Analítica e Alimentar
(2 anos » years)
.
Universitad de Vigo,
Espanha. Instituição portuguesa que atribuiu reconhecimento/equivalência/registo » Portuguese Instituition providing acknowledgement/equivalence/registry
: Universitad de Vigo. Com o tipo » With the type:
Equivalência » Equivalence.
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2000-2003 |
Mestrado Master degree |
Controlo de Qualidade de Águas e Alimentos
(2 anos » years)
.
Universidade do Porto,
Portugal.
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1992-1997 |
Licenciatura Licentiate degree |
Engenharia Alimentar
(5 anos » years)
.
Universidade do Porto,
Portugal.
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Formação complementar ( studies)
2010-2012 |
Curso de curta duração Short course |
Nutrição e Dietética.
Instituto Politécnico de Setúbal,
Portugal.
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2011-2011 |
Outros Others |
Novo acordo ortográfico. Estudos e sondagens de formação contínua - UFP,
Portugal.
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2010-2010 |
Curso de curta duração Short course |
Curso de Formação de Formadores.
Comissão de Coordenação da Região do Norte,
Portugal.
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Vínculos profissionais
(Professional Positions)
Universidade Fernando Pessoa |
Set/2011-Actual |
Professor Auxiliar |
Jan/2011-Actual |
Investigador Principal |
Jan/2010-Jul/2011 |
Investigador Auxiliar |
Instituto Politécnico de Saúde do Norte |
Set/2009-Jul/2011 |
Professor Coordenador |
Instituto Politécnico de Saúde do Norte |
Set/2001-Jul/2009 |
Professor Adjunto |
Set/2000-Set/2001 |
Técnico Superior Principal |
Empresa Eurolis, Porto Transitários, Lda. |
Fev/1999-Set/2000 |
Técnico Superior Principal |
Atividades de Ensino (Teaching activities)
Universidade Fernando Pessoa |
Disciplinas lecionadas»Taught units:
- Bioquímica dos Alimentos(Regente)
- Qualidade e Segurança Alimentares(Regente)
- Tecnologia Alimentar(Regente)
- farmacognosia(Regente)
- Bromatologia e Análises Bromatológicas(Regente)
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Línguas (Languages)
Compreende Understandig |
Português (Bem), Espanhol (Bem), Inglês (Bem), Francês (Razoavelmente). |
Fala Speaking |
Português (Bem), Espanhol (Bem), Inglês (Bem), Francês (Razoavelmente). |
Lê Reading |
Português (Bem), Espanhol (Bem), Inglês (Bem), Francês (Bem). |
Escreve Writing |
Português (Bem), Espanhol (Razoavelmente), Inglês (Bem), Francês (Pouco). |
Prémios e títulos (Awards Prizes, and Honours)
2009 |
1º Lugar do Melhor trabalho de investigação,
Escola Superior de Tecnologia da Saúde de Coimbra.
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Membro de Associações Profissionais/Científicas (Professional/Scientific Association membership)
Jan/2012 - Actual |
REQUIMTE - Departamento de Ciências Químicas, Universidade Porto, Membro.
Investigador.
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Set/2007 - Set/2011 |
CITS - Centro de Investigação em Tecnologias da Saúde, Membro.
Investigadora.
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Produção científica, técnica e artística/cultural
(Scientific, technical and artistical/cultural
production)
Capítulos de livros publicados Published book chapters |
1. |
Soares, Marta O; Vinha, A F; Barreira, Sérgio V. P; Coutinho, Filipe; Aires-Gonçalves, Sérgio; Oliveira, Maria B. P; Pires, Pedro C; Castro, Ana. 2013. Cymbopogon citratus EO antimicrobial activity against multi-drug resistant Gram-positive strains and non-albicans-Candida
species . In Microbial pathogens and strategies for combating them: science, technology and education, ed. A. Mendez-Vilas, 1081 - 1086. ISBN: 978-84-942134-0-3. Spain: Formatex Research Center.
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2. |
Soares, Marta O; Vinha, Ana F; Coutinho, Filipe; Pires, Pedro C. 2013. Antimicrobial natural products. In Microbial pathogens and strategies for combating them: science, technology and education, ed. A. Méndez-Vilas , 946 - 950. ISBN: 978-84-942134-0-3. Spain: Formatex Research Center.
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3. |
Vinha, Ana F. 2011. Determination of heavy metals and other indicators in waters, soils and medicinal plants from Ave valley, in Portugal, and
its correlation to urban and industrial pollution. In Science Against Microbial Pathogens: Communicating Current Research Technological advances, ed. A. Méndez-Vilas, 303 - 309. ISBN: 13: 978-84-939843. Spain: FORMATEX. The aim of this study was to evaluate pollution indicators on Rio Ave and surrounding environment, namely water, soil and
medicinal plants in order to identify areas where contamination could cause ecosystem degradation. Plants, soil, surface water
and ground water samples were collected seasonally at five different sampling sites along the Ave valley. Conductivity, pH,
ammonium, nitrite and nitrate contents were evaluated. Cadmium, copper, lead, and zinc were measured in the water, soil and
plants by Atomic Absorption Spectrophotometry. Results showed an increase on conductivity in waters from the origin to the
mouth of the river. Nitrite levels were also higher than expected, especially in areas of wide industrialization and agricultural
practices, where fertilizers widely used. Moreover, heavy metals in plants presented higher values when compared to those
found in soils revealing that increased levels of heavy metals on soils are reflected similarly in plants. Levels of the analyzed
parameters were often close or above to those legally acceptable in water and soils.
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Artigos em revistas com arbitragem científica Papers in periodics with scientific refereeing |
1. |
Vinha, Ana F; Alves, Rita C; Barreira, Sérgio V. P; Costa, Anabela S. G; Oliveira, M. B. P. P. 2015. "Impact of boiling on phytochemicals and antioxidant activity of green vegetables consumed in the Mediterranean diet", Food Funct. 6, 4: 1157 - 1163.
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2. |
Vinha, Ana F; Alves, Rita C; Barreira, Sérgio V; Castro, Ana; Costa, Anabela S; Oliveira, M. B. P. 2014. "Effect of peel and seed removal on the nutritional value and antioxidant activity of tomato (Lycopersicon esculentum L.) fruits", LWT - Food Science and Technology 55, 1: 197 - 202.
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3. |
Vinha, Ana F; Barreira, Sérgio V; Costa, Anabela S; Alves, Rita C; Oliveira, M. B. P. 2014. "Organic versus conventional tomatoes: Influence on physicochemical parameters, bioactive compounds and sensorial attributes", Food and Chemical Toxicology 67, 1: 139 - 144.
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4. |
Costa, Anabela S; Alves, Rita C; Vinha, Ana F; Barreira, Sérgio V; Nunes, Maria A; Cunha, Luís M; Oliveira, M. B. P. 2014. "Optimization of antioxidants extraction from coffee silverskin, a roasting by-product, having in view a sustainable process", Industrial Crops and Products 53, 0: 350 - 357.
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5. |
Silva, CS; Castro, B; Barreira, Sérgio V. P; Vinha, Ana F. 2014. "Soap formulation with coffee grounds. A new concept of food by-products valorization and health promotion", Revista Saúde Públicaca da USP 48, 1: 293 - 293. |
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6. |
Madeira, A; Barreira, Sérgio V. P; Vinha, Ana F; Silva, CS. 2014. "Capsicum annuum L. with diferente colors provide bioavailable phytochemicals with helath benefits.", Revista de Saúde Pública da USP 48, 1: 82 - 82.
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7. |
Vinha, Ana F; Barreira, Sérgio V. P; Costa, Anabela S. G; Alves, Rita C; Oliveira, M. B. P. P. 2014. " Pre-meal tomato ( Lycopersicon esculentum ) intake can have anti-obesity effects in
young women? ", International Journal of Food Sciences and Nutrition 26, 1: 1 - 8.
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8. |
F. Vinha, A; V. P. B. S; Castro, Ana; Costa, Anabela; P. P. O. M. B. 2013. "Influence of the Storage Conditions on the Physicochemical Properties, Antioxidant Activity and Microbial Flora of Different
Tomato (Lycopersicon esculentum L.) Cultivars", Journal of Agricultural Science 5, 2: 118 - 128.
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9. |
Soares, Marta O; Vinha, Ana F; Barreira, Sérgio V. P; Coutinho, Filipe; Aires-Gonçalves, Sérgio; Oliveira, Maria B. P. P; Pires, Pedro C; Castro, Ana. 2013. "Evaluation of Antioxidant and Antimicrobial Properties of the Angolan Cymbopogon Citratus Essential Oil With a View to Its
Utilization as Food Biopreservative", Journal of Agricultural Science 5, 7: 36 - 45.
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10. |
Vinha, A F; Costa, A.; Santos, António; Herdeiro, Teresa; Machado, Marisa. 2013. "Estudo da Composição de Fitoquímicos Bioactivos em Plantas Medicinais Portuguesas", Egitania Sciencia 7, 12: 233 - 249.
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11. |
Soares, Marta O; Alves, R; Pires, Pe | |