Ana Cristina Mendes Ferreira da Vinha
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Data da última atualização
»Last update
:
08/08/2018 |
Dados pessoais (Personal data)
Nome completo
Full name |
Ana Cristina Mendes Ferreira da Vinha |
Nome em citações bibliográficas
Quoting name |
Vinha, A.F. |
Categoria profissional
Position |
Professor Auxiliar |
Domínio científico de atuação
Scientific domain |
Ciências Médicas-Ciências da Saúde. Ciências Exactas-Química. Engenharia e Tecnologia-Biotecnologia Ambiental. Ciências Naturais-Ciências Biológicas. Ciências Médicas-Biotecnologia Médica.
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Endereço profissional
Professional address |
Universidade Fernando Pessoa Faculdade de Ciências da Saúde Rua Carlos da Maia, 296 4200-150 Porto Portugal Telefone: (+351)22507463Extensão: 3081 Fax: (+351)22507463 Correio electrónico: acvinha@ufp.edu.pt Homepage: www.ufp.pt |
Sexo
Gender |
Feminino»Female |
Graus Académicos
(Academic Degrees)
2005-2010 |
Doutoramento Phd |
Biologia Funcional e Ciências da Saúde/ Departamentos Biologia e Química
(4 anos » years)
.
Universitad de Vigo,
Espanha. Instituição portuguesa que atribuiu reconhecimento/equivalência/registo » Portuguese Instituition providing acknowledgement/equivalence/registry
: Universidade do Porto. Com o tipo » With the type:
Equivalência » Equivalence.
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2005-2007 |
Mestrado Master degree |
Química Analítica e Alimentar
(2 anos » years)
.
Universitad de Vigo,
Espanha. Instituição portuguesa que atribuiu reconhecimento/equivalência/registo » Portuguese Instituition providing acknowledgement/equivalence/registry
: Universitad de Vigo. Com o tipo » With the type:
Equivalência » Equivalence.
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2000-2003 |
Mestrado Master degree |
Controlo de Qualidade de Águas e Alimentos
(2 anos » years)
.
Universidade do Porto,
Portugal.
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1992-1997 |
Licenciatura Licentiate degree |
Engenharia Alimentar
(5 anos » years)
.
Universidade do Porto,
Portugal.
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Formação complementar ( studies)
2010-2012 |
Curso de curta duração Short course |
Nutrição e Dietética.
Instituto Politécnico de Setúbal,
Portugal.
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2011-2011 |
Outros Others |
Novo acordo ortográfico. Estudos e sondagens de formação contínua - UFP,
Portugal.
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2010-2010 |
Curso de curta duração Short course |
Curso de Formação de Formadores.
Comissão de Coordenação da Região do Norte,
Portugal.
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Vínculos profissionais
(Professional Positions)
Universidade Fernando Pessoa |
Set/2011-Actual |
Professor Auxiliar |
Jan/2011-Actual |
Investigador Principal |
Jan/2010-Jul/2011 |
Investigador Auxiliar |
Instituto Politécnico de Saúde do Norte |
Set/2009-Jul/2011 |
Professor Coordenador |
Instituto Politécnico de Saúde do Norte |
Set/2001-Jul/2009 |
Professor Adjunto |
Set/2000-Set/2001 |
Técnico Superior Principal |
Empresa Eurolis, Porto Transitários, Lda. |
Fev/1999-Set/2000 |
Técnico Superior Principal |
Atividades de Ensino (Teaching activities)
Universidade Fernando Pessoa |
Disciplinas lecionadas»Taught units:
- Bioquímica dos Alimentos(Regente)
- Qualidade e Segurança Alimentares(Regente)
- Tecnologia Alimentar(Regente)
- farmacognosia(Regente)
- Bromatologia e Análises Bromatológicas(Regente)
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Línguas (Languages)
Compreende Understandig |
Português (Bem), Espanhol (Bem), Inglês (Bem), Francês (Razoavelmente). |
Fala Speaking |
Português (Bem), Espanhol (Bem), Inglês (Bem), Francês (Razoavelmente). |
Lê Reading |
Português (Bem), Espanhol (Bem), Inglês (Bem), Francês (Bem). |
Escreve Writing |
Português (Bem), Espanhol (Razoavelmente), Inglês (Bem), Francês (Pouco). |
Prémios e títulos (Awards Prizes, and Honours)
2009 |
1º Lugar do Melhor trabalho de investigação,
Escola Superior de Tecnologia da Saúde de Coimbra.
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Membro de Associações Profissionais/Científicas (Professional/Scientific Association membership)
Jan/2015 - Actual |
REQUIMTE/LAQV, Departamento de Ciências Químicas, Faculdade de Farmácia da Universidade do Porto, Membro.
Investigador.
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Jan/2015 - Actual |
FP-ENAS (Unidade de Investigação UFP em Energia, Ambiente e Saúde), CEBIMED (Centro de Estudos em Biomedicina), Universidade
Fernando Pessoa, Membro.
Membro Investigador.
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Jan/2012 - Actual |
REQUIMTE - Departamento de Ciências Químicas, Universidade Porto, Membro.
Investigador.
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Set/2007 - Set/2011 |
CITS - Centro de Investigação em Tecnologias da Saúde, Membro.
Investigadora.
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Produção científica, técnica e artística/cultural
(Scientific, technical and artistical/cultural
production)
Livros publicados/organizados ou edições Published/organized books or Editions |
1. |
Vinha, A.F.; Sousa, Carla; Nunes, A. 2017. Desperdícios da vinicultura: potenciais aplicações e sustentabilidade. ed. 1, ISBN: 978-3-330-20104-0. Portugal: Novas Edições Acadêmicas. |
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Capítulos de livros publicados Published book chapters |
1. |
Vinha, A.F.. 2018. Nutrigenomics and polyphenols. In Polyphenols: Properties, Recovery, and Applications, ed. Charis M. Galanakis, 103 - 132. ISBN: 9780128135723. Elsevier: Woodhead Publishing.
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2. |
Rodrigues, F.; Nunes, M A; Pinto, Diana; Vinha, A.F.; Oliveira, Maria B. P. 2018. Cosmetics. In Polyphenols: Properties, Recovery, and Applications, ed. Charis M. Galanakis, 393 - 428. ISBN: 9780128135723. Elsevier: Woodhead Publishing.
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3. |
Vinha, A.F.; Rodrigues, F.; Nunes, M A; Oliveira, Maria B. P. 2018. Natural pigments and colorants in foods and bevarages. In Polyphenols: Properties, Recovery, and Applications, ed. Charis M. Galanakis, 363 - 392. ISBN: 9780128135723. Elsevier: Woodhead Publishing.
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4. |
Vinha, A.F.; Rodrigues, F.; Nunes, M A; Oliveira, Maria B. P. 2017. Potential use of bioactive compounds from waste in the cosmetic industry. In Utilization of Bioactive Compounds from Agricultural and Food Waste, ed. Quan V. Vuoung, 1 - 10. ISBN: 9781498741316 . USA: CRC Press/ Taylor & Francis Group. |
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5. |
Pires, Pedro C; Vinha, A.F.; Soares, Marta O. 2017. Antibacterial and antimalarial activity of Angolan Cymbopogon citratus essential oil,. In Antimicrobial Research: Novel Bioknowledge and Educational Programs, ed. A. Méndez-Vilas, 62 - 67. ISBN: (13): 978-84-9475. Spain: Formatex Research Center.
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6. |
Vinha, A.F.; Alves, Rita C; Rodrigues, F.; Nunes, M A; Oliveira, Maria B. P. 2017. State of the art in coffee processing by-products. In Handbook of Coffee Processing By-products: Sustainable Applications, ed. Charis M. Galanakis, 1 - 26. ISBN: 978-0-12-4-811290. USA: Academic Press - Elsevier.
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7. |
Sousa, Carla; Gabriel, Carla; Cerqueira, Fátima; Manso, M. C; Vinha, A.F.. 2015. Coffee industrial waste as a natural source of bioactive compounds with antibacterial and antifungal activities. In The Battle Against Microbial Pathogens: Basic Science, Technological Advances and Educational Programs, ed. A. Méndez-Vilas, 131 - 136. ISBN: (13): 978-84-9421. Espanha: Formatex Research Center.
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8. |
Soares, Marta O; Vinha, A F; Barreira, Sérgio V. P; Coutinho, Filipe; Aires-Gonçalves, Sérgio; Oliveira, Maria B. P; Pires, Pedro C; Castro, Ana. 2013. Cymbopogon citratus EO antimicrobial activity against multi-drug resistant Gram-positive strains and non-albicans-Candida
species . In Microbial pathogens and strategies for combating them: science, technology and education, ed. A. Mendez-Vilas, 1081 - 1086. ISBN: 978-84-942134-0-3. Spain: Formatex Research Center.
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9. |
Soares, Marta O; Vinha, Ana F; Coutinho, Filipe; Pires, Pedro C. 2013. Antimicrobial natural products. In Microbial pathogens and strategies for combating them: science, technology and education, ed. A. Méndez-Vilas , 946 - 950. ISBN: 978-84-942134-0-3. Spain: Formatex Research Center.
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10. |
Vinha, Ana F. 2011. Determination of heavy metals and other indicators in waters, soils and medicinal plants from Ave valley, in Portugal, and
its correlation to urban and industrial pollution. In Science Against Microbial Pathogens: Communicating Current Research Technological advances, ed. A. Méndez-Vilas, 303 - 309. ISBN: 13: 978-84-939843. Spain: FORMATEX. The aim of this study was to evaluate pollution indicators on Rio Ave and surrounding environment, namely water, soil and
medicinal plants in order to identify areas where contamination could cause ecosystem degradation. Plants, soil, surface water
and ground water samples were collected seasonally at five different sampling sites along the Ave valley. Conductivity, pH,
ammonium, nitrite and nitrate contents were evaluated. Cadmium, copper, lead, and zinc were measured in the water, soil and
plants by Atomic Absorption Spectrophotometry. Results showed an increase on conductivity in waters from the origin to the
mouth of the river. Nitrite levels were also higher than expected, especially in areas of wide industrialization and agricultural
practices, where fertilizers widely used. Moreover, heavy metals in plants presented higher values when compared to those
found in soils revealing that increased levels of heavy metals on soils are reflected similarly in plants. Levels of the analyzed
parameters were often close or above to those legally acceptable in water and soils.
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Artigos em revistas com arbitragem científica Papers in periodics with scientific refereeing |
1. |
Costa, Anabela S; Alves, Rita C; Vinha, Ana F; Costa, Elísio; Costa, Catarina S; Nunes, M. A; Almeida, Agostinho A; Santos-Silva, Alice; Oliveira, M. B. P. 2018. "Nutritional, chemical and antioxidant/pro-oxidant profiles of silverskin, a coffee roasting by-product", Food Chemistry 267, 1: 28 - 35.
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2. |
Almeida, Diana; Pinto, Diana; Santos, Joana; Vinha, Ana F; Palmeira, Josman; Ferreira, Helena N; Rodrigues, Francisca; Oliveira, M. B. P. 2018. "Hardy kiwifruit leaves ( Actinidia arguta ): An extraordinary source of value-added compounds for food industry", Food Chemistry 259, 1: 113 - 121.
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3. |
Vinha, A.F.. 2018. "Preliminary study of Actinidia arguta leaves as source of bioactive compounds", Annals of Medicine 50, 1: S33 - S33.
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4. |
Puga, H.; Alves, Rita C; Costa, Anabela S; Vinha, Ana F; Oliveira, M. B. P. 2017. "Multi-frequency multimode modulated technology as a clean, fast, and sustainable process to recover antioxidants from a coffee
by-product", Journal of Cleaner Production 168, 1: 14 - 21.
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5. |
Nunes, M A; Costa, Anabela S. G; Barreira, JCM; Vinha, A.F.; Alves, Rita C; Rocha, A; Oliveira, M. B. P. 2016. " How functional foods endure throughout the shelf storage? Effects of packing materials and formulation on the quality parameters
and bioactivity of smoothies. ", LWT - Food Science and Technology 65, 1: 70 - 78.
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6. |
Costa, Anabela S; Barreira, João C; Ruas, Adilson; Vinha, Ana F; Pimentel, Filipa B; Alves, Rita C; Ferreira, Isabel C; Oliveira, M. B. P. 2016. "Improving bioactive compounds extractability of Amorphophallus paeoniifolius (Dennst.) Nicolson", Industrial Crops and Products 79, 1: 180 - 187.
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7. |
Vinha, Ana F; Barreira, João C. M; Costa, Anabela S; Oliveira, M. B. P. P. 2016. " A New Age for Quercus spp. Fruits: Review on Nutritional and Phytochemical Composition
and Related Biological Activities of Acorns ", Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety 15, 6: 947 - 981.
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8. |
Vinha, A.F.; Costa, A.S.G.; Barreira, João C; Pacheco, R; Oliveira, M. B. P. 2016. "Chemical and antioxidant profiles of acorn tissues from Quercus spp.: Potential as new industrial raw materials", Industrial Crops and Products 94, 1: 143 - 151.
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9. |
Vinha, Ana F; Alves, Rita C; Barreira, Sérgio V. P; Costa, Anabela S. G; Oliveira, M. B. P. P. 2015. "Impact of boiling on phytochemicals and antioxidant activity of green vegetables consumed in the Mediterranean diet", Food Funct. 6, 4: 1157 - 1163.
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10. |
Vinha, A.F.; Guido, LF; Costa, Anabela S; Alves, Rita C; Oliveira, Maria B. P. 2015. "Monomeric and oligomeric flavan-3-ols and antioxidant activity of leaves from different Laurus sp. ", Food & Function 6, 1: 1944 - 1949.
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11. |
Silva, CS; Vinha, A.F.; Nunes, A. 2015. "Alimentos funcionais no mercado Europeu", Revista Egitania Sciencia 1, 16: 107 - 127. |
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12. |
Vinha, Ana F; Alves, Rita C; Barreira, Sérgio V; Castro, Ana; Costa, Anabela S; Oliveira, M. B. P. 2014. "Effect of peel and seed removal on the nutritional value and antioxidant activity of tomato (Lycopersicon esculentum L.) fruits", LWT - Food Science and Technology 55, 1: 197 - 202.
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13. |
Vinha, Ana F; Barreira, Sérgio V; Costa, Anabela S; Alves, Rita C; Oliveira, M. B. P. 2014. "Organic versus conventional tomatoes: Influence on physicochemical parameters, bioactive compounds and sensorial attributes", Food and Chemical Toxicology 67, 1: 139 - 144.
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14. |
Costa, Anabela S; Alves, Rita C; Vinha, Ana F; Barreira, Sérgio V; Nunes, Maria A; Cunha, Luís M; Oliveira, M. B. P. 2014. "Optimization of antioxidants extraction from coffee silverskin, a roasting by-product, having in view a sustainable process", Industrial Crops and Products 53, 0: 350 - 357.
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15. |
Silva, CS; Castro, B; Barreira, Sérgio V. P; Vinha, Ana F. 2014. "Soap formulation with coffee grounds. A new concept of food by-products valorization and health promotion", Revista Saúde Públicaca da USP 48, 1: 293 - 293. |
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16. |
Madeira, A; Barreira, Sérgio V. P; Vinha, Ana F; Silva, CS. 2014. "Capsicum annuum L. with diferente colors provide bioavailable phytochemicals with helath benefits.", Revista de Saúde Pública da USP 48, 1: 82 - 82.
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17. |
Vinha, Ana F; Barreira, Sérgio V. P; Costa, Anabela S. G; Alves, Rita C; Oliveira, M. B. P. P. 2014. " Pre-meal tomato ( Lycopersicon esculentum ) intake can have anti-obesity effects in
young women? ", International Journal of Food Sciences and Nutrition 26, 1: 1 - 8.
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18. |
F. Vinha, A; V. P. B. S; Castro, Ana; Costa, Anabela; P. P. O. M. B. 2013. "Influence of the Storage Conditions on the Physicochemical Properties, Antioxidant Activity and Microbial Flora of Different
Tomato (Lycopersicon esculentum L.) Cultivars", Journal of Agricultural Science 5, 2: 118 - 128.
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19. |
Soares, Marta O; Vinha, Ana F; Barreira, Sérgio V. P; Coutinho, Filipe; Aires-Gonçalves, Sérgio; Oliveira, Maria B. P. P; Pires, Pedro C; Castro, Ana. 2013. "Evaluation of Antioxidant and Antimicrobial Properties of the Angolan Cymbopogon Citratus Essential Oil With a View to Its
Utilization as Food Biopreservative", Journal of Agricultural Science 5, 7: 36 - 45.
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20. |
Vinha, A F; Costa, A.; Santos, António; Herdeiro, Teresa; Machado, Marisa. 2013. "Estudo da Composição de Fitoquímicos Bioactivos em Plantas Medicinais Portuguesas", Egitania Sciencia 7, 12: 233 - 249.
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21. |
Soares, Marta O; Alves, R; Pires, Pedro C; Oliveira, Maria B. P; Vinha, A F. 2013. "Angolan Cymbopogon citratus used for therapeutic benefits: nutritional composition and influence of solvents in phytochemicals
content and antioxidant activity of leaf extracts", Food and Chemical Toxicology 60, 0: 413 - 418.
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22. |
Vinha, Ana F; Barreira, Sérgio V. P; Castro, Ana; Machado, Marisa. 2013. "Comparison Between the Phytochemical and Antioxidant Properties of Plants Used in Plant Infusions for Medicinal Purposes", Journal of Agricultura | |