Ana Isabel Ramos Novo Amorim de Barros
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Data da última atualização
»Last update
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13/10/2015 |
Dados pessoais (Personal data)
Nome completo
Full name |
Ana Isabel Ramos Novo Amorim de Barros |
Nome em citações bibliográficas
Quoting name |
Barros, Ana Isabel Ramos Novo Amorim de |
Domínio científico de atuação
Scientific domain |
Ciências Exactas-Química.
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Endereço profissional
Professional address |
Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro Centro de Química Departamento de Química Universidade de Trás-os-Montes e Alto Douro Vila Real 5001--801 Vila Real Portugal Telefone: (+351)259350800 Correio electrónico: abarros@utad.pt |
Sexo
Gender |
Feminino»Female |
Graus Académicos
(Academic Degrees)
Línguas (Languages)
Compreende Understandig |
Português (Bem), Inglês (Bem), Francês (Bem). |
Fala Speaking |
Português (Bem), Inglês (Bem), Francês (Razoavelmente). |
Lê Reading |
Português (Bem), Inglês (Bem), Francês (Razoavelmente). |
Escreve Writing |
Português (Bem), Inglês (Bem), Francês (Razoavelmente). |
Produção científica, técnica e artística/cultural
(Scientific, technical and artistical/cultural
production)
Artigos em revistas sem arbitragem científica Papers in periodics without scientific refereeing |
1. |
Barros, A.I.; Gouvinhas, I.; Machado, N.; Pinto, J.; Cunha, M.; Rosa, E.; Domínguez-Perles, R.. 2016. "New grape stems-based liqueur: Physicochemical and phytochemical evaluation", Food Chemistry 190, ..: 896 - 903. |
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2. |
Gouvinhas, Irene; Machado, Nelson; Carvalho, Teresa; de Almeida, J. M; Barros, Ana I. 2015. "Short wavelength Raman spectroscopy applied to the discrimination and characterization of three cultivars of extra virgin
olive oils in different maturation stages", Talanta 132, ..: 829 - 835.
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3. |
Gouvinhas, Irene; de Almeida, J. M; Carvalho, Teresa; Machado, Nelson; Barros, Ana I. 2015. "Discrimination and characterisation of extra virgin olive oils from three cultivars in different maturation stages using Fourier
transform infrared spectroscopy in tandem with chemometrics", Food Chemistry 174, ..: 226 - 232.
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4. |
Barros, Ana I. R. N. A.. 2015. "Phytochemistry and activity against digestive pathogens of grape (Vitis vinifera L.) stem's (poly)phenolic extracts", Phytochemistry and activity against digestive pathogens of grape (Vitis vinifera L.) stem's (poly)phenolic extracts, 61: 25 - 32. |
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5. |
Machado, Manuela; Machado, Nelson; Gouvinhas, Irene; Cunha, Maria; de Almeida, J. M. M. M; Barros, Ana I. R. N. A. 2015. "Quantification of Chemical Characteristics of Olive Fruit and Oil of cv Cobrançosa in Two Ripening Stages Using MIR Spectroscopy
and Chemometrics", Food Analytical Methods 8, 6: 1490 - 1498.
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6. |
Domínguez-Perles, R.; Teixeira, A.I.; Rosa, E.; Barros, A.I.. 2014. "Assessment of (poly)phenols in grape (Vitis vinifera L.) stems by using food/pharma industry compatible solvents and Response
Surface Methodology", Food Chemistry 164, ..: 339 - 346.
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7. |
Barros, Ana I. R. N. A.. 2014. "Evaluation of grape (Vitis vinifera L.) stems from Portuguese varieties as a resource of (poly)phenolic compounds: A comparative
study", Food Research International 65, ..: 375 - 384. |
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8. |
Teixeira, Ana; Baenas, Nieves; Dominguez-Perles, Raul; Barros, Ana; Rosa, Eduardo; Moreno, Diego; Garcia-Viguera, Cristina. 2014. "Natural Bioactive Compounds from Winery By-Products as Health Promoters: A Review", International Journal of Molecular Sciences 15, 9: 15638 - 15678.
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9. |
Gouvinhas, I.; Machado, J.; Gomes, S.; Lopes, J.; Martins-Lopes, P.; Barros, A.I.R.N.A.. 2014. "Phenolic composition and antioxidant activity of monovarietal and commercial portuguese olive oils", JAOCS, Journal of the American Oil Chemists' Society 91, 7: 1197 - 12. |
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10. |
Santos, S.C.R.V.L.; Guiné, R.P.F.; Barros, A.I.. 2014. "Effect of drying temperatures on the phenolic composition and antioxidant activity of pears of Rocha variety (Pyrus communis
L.)", Journal of Food Measurement and Characterization 8, 2: 105 - 112. |
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11. |
Sousa, C.; Gouvinhas, I.; Barreira, D.; Carvalho, M.T.; Vilela, A.; Lopes, J.; Martins-Lopes, P.; Barros, A.I.. 2014. "'Cobrançosa' olive oil and drupe: Chemical composition at two ripening stages", JAOCS, Journal of the American Oil Chemists' Society 91, 4: 599 - 611. |
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12. |
Barros, Ana I. R. N. A.. 2013. "Miguel Maia, Ana I.R.N.A. Barros, Fernando M. Nunes, A novel, direct, reagent-free method for the detection of beeswax adulteration
by single-reflexion attenuated total reflectance", Talanta, 107: 74 - 80. |
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13. |
Barros, Ana I; Freire, Ivan; Gonçalves, Berta; Bacelar, Eunice; Gomes, Sónia; Lopes, João; Guedes-Pinto, Henrique; Martins-Lopes, Paula. 2013. "Evaluation of chemical and phenotypic changes in Blanqueta, Cobrançosa, and Galega during olive fruits ripening", CyTA - Journal of Food 11, 2: 136 - 141.
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14. |
Barros, Ana I. R. N. A.. 2013. " Influence of drying on the properties of pears of the Rocha Variety (Pyrus communis L.)", International Journal of Food Engineering, 9(2): 197 - 207. |
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15. |
Machado, M.; Felizardo, C.; Fernandes-Silva, A.A.; Nunes, F.M.; Barros, A.I.. 2013. "Polyphenolic compounds, antioxidant activity and l-phenylalanine ammonia-lyase activity during ripening of olive cv. ", Food Research International 51, 1: 412 - 421. |
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16. |
Lemieszek, M.K.; Cardoso, C.; Ferreira Milheiro N. F; Ramos Novo A. B. A; Marques, G.; Pozarowski, P.; Rzeski, W.. 2013. "Boletus edulis biologically active biopolymers induce cell cycle arrest in human colon adenocarcinoma cells.", Food \& function 4, 4: 575 - 585. |
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17. |
Barros, A.I.; Cosme, F.. 2013. "Allergenic proteins in foods and beverages", Food Technology and Biotechnology 51, 2: 153 - 158. |
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18. |
Maia, M.; Barros, A.I.R.N.A.; Nunes, F.M.. 2013. "A novel, direct, reagent-free method for the detection of beeswax adulteration by single-reflection attenuated total reflectance
mid-infrared spectroscopy", Talanta 107, ..: 74 - 80. |
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19. |
Barros, Ana I. R. N. A.. 2012. "Novel Flavone-nitrogen Heterocycle Conjugates Formation Via 1,3-Dipolar Cycloadditions", European Journal of Organic Chemistry, ..: 132 - 143. |
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20. |
Sousa, R.M.S.; Pinto, D.C.G.A.; Silva, A.M.S.; Serra, V.V.; Barros, A.I.R.N.A.; Faustino, M.A.F.; Neves, M.G.P.M.S.; Cavaleiro, J.A.S.. 2012. "Flavone-nitrogen heterocycle conjugate formation by 1,3-dipolar cycloadditions", European Journal of Organic Chemistry, 1: 132 - 143. |
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21. |
Costa-Silva, Filipe; Marques, Guilhermina; Matos, Carlos C; Barros, Ana I; Nunes, Fernando M. 2011. "Selenium contents of Portuguese commercial and wild edible mushrooms", Food Chemistry 126, 1: 91 - 96.
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22. |
Barros, Ana I; Nunes, Fernando M; Gonçalves, Berta; Bennett, Richard N; Silva, Ana P. 2011. "Effect of cooking on total vitamin C contents and antioxidant activity of sweet chestnuts (Castanea sativa Mill.)", Food Chemistry 128, 1: 165 - 172.
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23. |
Costa-Silva, Filipe; Maia, Miguel; Matos, Carlos C; Calçada, Ema; Barros, Ana I; Nunes, Fernando M. 2011. "Selenium content of Portuguese unifloral honeys", Journal of Food Composition and Analysis 24, 3: 351 - 355.
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24. |
Tudella, Joana; Nunes, Fernando M; Paradela, Rosa; Evtuguin, Dmitry V; Domingues, Pedro; Amado, Francisco; Coimbra, Manuel A; Barros, Ana I; Domingues, M. R. M. 2011. "Oxidation of mannosyl oligosaccharides by hydroxyl radicals as assessed by electrospray mass spectrometry", Carbohydrate Research 346, 16: 2603 - 2611.
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25. |
Barros, Ana I. R. N. A; Silva, Ana P; Gonçalves, Berta; Nunes, Fernando M. 2010. "A fast, simple, and reliable hydrophilic interaction liquid chromatography method for the determination of ascorbic and isoascorbic
acids", Analytical and Bioanalytical Chemistry 396, 5: 1863 - 1875.
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26. |
Dinis, Maria J; Bezerra, Rui M; Nunes, Fernando; Dias, Albino A; Guedes, Cristina V; Ferreira, Luís M; Cone, John W; Marques, Guilhermina S; Barros, Ana R; Rodrigues, Miguel A. 2009. "Modification of wheat straw lignin by solid state fermentation with white-rot fungi", Bioresource Technology 100, 20: 4829 - 4835.
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27. |
Barros, A.I.R.N.A.; Silva, A.M.S.. 2009. "Synthesis and structure elucidation of three series of nitro-2- styrylchromones using 1D and 2D NMR spectroscopy", Magnetic Resonance in Chemistry 47, 10: 885 - 896. |
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28. |
Barros, A.I.R.N.A.; Nunes, F.M.; Barros, C.; Silva, A.M.S.; Domingues, M.R.M.. 2009. "Structural characterization of nitrated 2/-hydroxychalcones by electrospray ionization tandem mass spectrometry", European Journal of Mass Spectrometry 15, 5: 605 - 616. |
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29. |
Barros, Ana I. R. N. A; Dias, André F. R; Silva, Artur M. S. 2007. "Reductive Coupling Reactions of 2-Nitrochalcones and their ß-Hydroxy-analogues: New Syntheses of 2-Arylquinoline and 2-Aryl-4-hydroxyquinoline
Derivatives", Monatshefte für Chemie - Chemical Monthly 138, 6: 585 - 594.
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30. |
Barros, Ana I. R. N. A; Silva, Artur M. S. 2006. "Synthesis and structure elucidation of five series of aminoflavones using 1D and 2D NMR spectroscopy", Magnetic Resonance in Chemistry 44, 12: 1122 - 1127.
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31. |
Barros, A.I.R.N.A.; Silva, A.M.S.. 2006. "Synthesis of n'-allyl-2-styrylchromones by a Baker Venkataraman transformation", Heterocyclic Communications 12, 2: 141 - 150. |
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32. |
Barros, A.I.R.N.A.; Silva, A.M.S.. 2006. "Efficient synthesis of nitroflavones by cyclodehydrogenation of 2prime;-hydroxychalcones and by the Baker-Venkataraman method", Monatshefte fur Chemie 137, 12: 1505 - 15. |
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33. |
Barros, A.I.R.N.A.; Silva, A.M.S.; Alkorta, I.; Elguero, J.. 2004. "Synthesis, experimental and theoretical NMR study of 2'- hydroxychalcones bearing a nitro substituent on their B ring", Tetrahedron 60, 31: 6513 - 65. |
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34. |
Barros, Ana I; Silva, Artur M. 2003. "One-pot synthesis of 2-(2-hydroxyaryl)quinolines: reductive coupling reactions of 2'-hydroxy-2-nitrochalcones", Tetrahedron Letters 44, 31: 5893 - 5896.
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35. |
Peixoto, Francisco; Barros, Ana I. R. N. A; Silva, Artur M. S. 2002. "Interactions of a new 2-styrylchromone with mitochondrial oxidative phosphorylation", Journal of Biochemical and Molecular Toxicology 16, 5: 220 - 226.
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36. |
Silva, A.M.S.; Tavares, H.R.; Barros, A.I.N.R.A.; Cavaleiro, J.A.S.. 1997. "NMR and structural and conformational features of 2'-hydroxychalcones and flavones", Spectroscopy Letters 30, 8: 1655 - 16. |
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Dados Complementares (Additional data)
Dissertação de Mestrado Master degree dissertation |
1. |
Sandra Marisa Sousa Santos, QUANTIFICAÇÃO DO TEOR DE METAIS EM AZEITES E AZEITONAS DA CV COBRANÇOSA, 2014. (Co-orientador). Dissertação de Mestrado em Qualidade e Tecnologia Alimentar. |
2. |
Ana Isabel Teixeira, Avaliação fitoquímica e atividade biológica do engaço de castas (Vitis vinifera L:) brancas e tinta cultivadas em Portugal, 2014. (Orientador). Dissertação de Mestrado em Biotecnologia e Qualidade Alimentar. |
3. |
Maria Marlene Cunha, Avaliação do perfil fenólico e atividade antioxidante de suplementos baseados em frutas e legumes,, 2014. (Orientador). Dissertação de Mestrado em Biotecnologia e Qualidade Alimentar. |
4. |
Vasco André Bento, Improving shelf-life and overall quality of melons, 2013. (Orientador). Dissertação de Mestrado em Biotecnologia e Qualidade Alimentar. |
5. |
Inês Miranda, High Performance Liquid Chromatography analysis of anthocyanins for varietal differentiation of Vitis vinifera L. red grapes, 2013. (Orientador). Dissertação de Mestrado em Biotecnologia e Qualidade Alimentar. |
6. |
Diana Barreira, Comparative study of physical and chemical parameters and antioxidant activity of sweet and sour cherries of Hungarian origin, 2012. (Orientador). Dissertação de Mestrado em Biotecnologia e Qualidade Alimentar. |
7. |
Margarete Trigo, Evaluation of the effect of micro-oxygenation in the stability of the color and profile of volatile wine, 2012. (Orientador). Dissertação de Mestrado em Enologia. |
8. |
Isabel Gomes, The influence of phosphates and metals from different food sources in the levels of plasma phosphorus of chronic renal failure
patients on hemodialysis in Portugal, 2012. (Orientador). Dissertação de Mestrado em Biotecnologia e Qualidade Alimentar. |
9. |
Cláudia Sousa, ´Cobrançosa` olive oil and drupe: chemical composition in two ripening stages, 2012. (Orientador). Dissertação de Mestrado em Biotecnologia e Qualidade Alimentar. |
10. |
Maria de Fátima Carvalho Lopes, Study of Quality Parameters of Cod (Gadus morhua), 2011. (Orientador). 2º Ciclo em Segurança Alimentar. |
11. |
Carlos Felizardo, Variation in chemical composition during ripening of olive cv "Cobrançosa" under different water regimes, 2011. (Orientador). Dissertação de Mestrado em Biotecnologia e Qualidade Alimentar. |
12. |
Vera Lúcia Pereira, Synthesis and Characterization of phenolic derivatives of chitosan for use in juice fruit bleaching, 2011. (Orientador). Dissertação de Mestrado em Biotecnologia e Qualidade Alimentar. |
13. |
Sandra Santos, Effect of drying on chemical and physical properties of Rocha pear from different sources, 2011. (Orientador). Dissertação de Mestrado em Biotecnologia e Qualidade Alimentar. |
Trabalho de conclusão de curso de Bacharelato/Licenciatura Bachelor/Licenciate degree conclusion work |
1. |
Ana Ramos, Valorização nutricional do feijão-frade (género Vigna) relativamente a cinco espécies do género Phaseolus mais consumidas
em Portugal, 2014. (Orientador). Estágio de Licenciatura em Ciência Alimentar. |
2. |
Manuela Machado, FTIR spectroscopy for the differentiation of olive oils (cv. Cobrançosa) in two ripening stages, 2013. (Orientador). Dissertação de Mestrado em Biotecnologia e Qualidade Alimentar. |
3. |
Filipa Santos, Study of chemical and biochemical parameters of red varieties of the Douro., 2013. (Orientador). Estagio de Licenciatura em Ciência Alimentar. |
4. |
Patrícia Nunes, Study of chemical and biochemical parameters of Aragonês clones. , 2013. (Orientador). Estagio de Licenciatura em Ciência Alimentar. |
5. |
Carolina Gonçalves, Study of chemical and biochemical parameters of white varieties of the Douro. , 2013. (Orientador). Estágio de Licenciatura em Ciência Alimentar. |
6. |
Rui Costa, Study of chemical and physical parameters cherry Hungarian origin, 2012. (Orientador). Estágio de Licenciatura em Ciência Alimentar. |
7. |
Maria Cunha, Activity of phenylalanine ammonia lyase and correlation with the phenolic content of different hybrids apple, 2012. (Orientador). Estagio de Licenciatura em Ciência Alimentar. |
8. |
Vânia Barros, Evaluation of the phenolic profile and antioxidant activity of apples hybrids, 2011. (Orientador). Estágio de Licenciatura em Ciência Alimentar. |
9. |
Joana Pires, Studies of the chemical composition of different clones of olive cultivar Cobrançosa,, 2011. (Orientador). Estagio de Licenciatura em Ciência Alimentar. |
10. |
Marisa Pereira, Quantification of the metal content in different samples of commercial and monovarietal oils, 2011. (Orientador). Estágio de Licenciatura em Ciência Alimentar. |
11. |
Patrícia Teixeira, Characterization and Quantification of phenolic compounds and antioxidant activity of Portuguese beers, 2011. (Orientador). Estágio de Licenciatura em Ciência Alimentar. |
12. |
Maria Mota, Phenolic composition and antioxidant activity of medicinal plants and herbs, 2011. (Orientador). Estágio de Licenciatura em Ciência Alimentar. |
13. |
Irene Gouvinhas, Quantification of antioxidant activity and phenolic content of olives from cultivar Cobrançosa, 2010. (Orientador). Estágio de Licenciatura em Ciência Alimentar. |
14. |
Manuela Machado, Evaluation of the enzymatic activity of phenylalanine ammonia lyase in samples of olive cultivar Cobrançosa and correlation
with phenolic content, 2010. (Orientador). Estágio de Licenciatura em Ciência Alimentar. |
15. |
Joana Gomes, Evaluation of the aroma profile of regional, commercial and hybrid apples by SPME, 2009. (Orientador). Estágio de Licenciatura em Ciência Alimentar. |
16. |
Francisco Gonçalves, Quantification of the content of phenols and quantification of antioxidant activity of regional, commercial and hybrid apples, 2009. (Orientador). Estágio de Licenciatura em Ciência Alimentar. |
17. |
Dulce Pinto, Evaluation of antioxidant activity and phenolic profile of mushrooms. , 2009. (Orientador). Estágio de Licenciatura em Ciência Alimentar. |
18. |
Ema Calçada, Characterization of the phenolic profile of monofloral Portuguese honeys, 2009. (Orientador). Estágio de Licenciatura em Ciência Alimentar. |
19. |
Juliana Machado, Quantification of the content of phenolic compounds and quantification of antioxidant activity in olive oils. Integration
Research Fellow in the FCT (Ref. BII/UNI/0616/QUI/2008), 2009. (Orientador). Estágio de Licenciatura em Ciência Alimentar. |
20. |
Carlos Neves, Differentiation of monovarietal wines, 2008. (Orientador). Estágio de Licenciatura em Enologia. |
21. |
Rui Carrelo, Evolution of phenols during fermentation. Antioxidant activity, 2008. (Orientador). Estágio de Licenciatura em Enologia. |
22. |
Rita Azevedo, Evaluation of the differentiation of single-vine from the metabolomic profile of grapes, 2008. (Orientador). Estágio de Licenciatura em Enologia. |
23. |
André Lemos, Determination of antioxidant capacity and profile of phenolic compounds in Portuguese honey, 2008. (Orientador). Estágio de Licencitaura em Ciência Alimentar. |
24. |
Diana Maia, Development and Validation of a FTIR method for determination of the amylose/amylopectin ratio of starch, 2008. (Orientador). Estágio de Licenciatura em Ciência Alimentar. |
25. |
Margarete Trigo, Evaluation of the differentiation of single-vine grapes from different castes. Profile of anthocyanins, 2008. (Orientador). Estágio de Licenciatura em Enologia. |
26. |
Helena Filipa Pizarro, Evolution of phenols during alcoholic fermentation and maturation. Determination of antioxidant activity, 2007. (Orientador). Estágio de Licenciatura em Enologia. |
27. |
Hajer Radhouani, Characterization of the Antioxidant Activity of Portuguese Unifloral Honeys, 2007. (Orientador). Estágio de Licenciatura em Química. |
Indicadores de produção
(Production indicators)
Visualizações do curriculum [
3153
]
|
Página gerada pela Plataforma de Curricula DeGóis promovida pela FCT e pelo Gávea/DSI/UM
em
01-09-2019
às
14:10:56
|
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|